Tips og triks

_____________________________________________________________________

Det finnes små detaljer, rutiner og erfaringer man plukker opp etter en del tid i naturen. Noen er ting alle merker seg etter en stund, og andre mer individuelle og mer tilfeldige. Her har jeg planer om å dele nyttige tips og triks som gjør ting i det fri litt lettere.
_____________________________________________________________________

Oppvask på tur med en kjele

Villmarkskongen selv, Lars Monsen har sagt gang på gang at en kjele holder på tur. At dette er sant er vel han beviset på. Å lage alt i samme gryte er en enkel sak i seg selv når alt i måltidet uansett skal spises sammen, men det mange nok ikke liker tanken på er videreføringer av smaker fra den ene middagen til den andre i en skitten kjele. Smak av ørret i morgenkaffen foreksempel.


Oppvask på tur virker ved første øyekast en del vanskeligere enn hjemme, men dette er absolutt ikke tilfellet. Sommeren er grei og de fleste oppdager selv at lyng og godt fuktig mose rasper og vasker vekk alle matrester enkelt. Vinteren er derimot værre. Smelte snø og koke vannet i den skitne gryta, skrape me en gaffel til alt er løst, for så å se det enda ikke er rent. Dette tar for mye tid og i tillegg bruker dyrebar brensel til primusen. Snø funker dårlig i kulda da den bare løsner opp og fester seg som is i matrestene.

For å gjøre det enkelt og greit tar du en grei klump me snø på kvelden og holder den over dampen fra matlagingen i noen min. Da er den god og fuktig. Legg den i ytterteltet over natten og neste morgen har du en hard klump snø som nesten er is men egentlig bare er veldig hard snø. Bruker du denne til å skrubbe gryte osv går alt vekk uten problemer. Den er ikke is og skraper ikke bare av litt fordi den er for hard, ikke snø og bryter opp, men midt i mellom. Skrubber du mot et hjørne former den seg inn i hjørnet og får med seg alt og på flatene flater den seg ut å får med seg alt. Høres idiotisk ut å bruke tid på, men forskjellen er stor!