onsdag 15. august 2012

Liten oppdatering etter en lang pause


Da var sommeren på hell i år også, og jeg har lagt bloggen totalt på hyllen den siste tiden. Tilbake til universitet om noen dager, så kommer også tilbake hit med en liten oppsummering fra min siste tur sist helg.På vei opp østsiden av Søre Tinden
Ruten ble denne gang lagt til området mellom Sauda, Røldal og Suldal, helt i den nordligste kroken av Rogaland. Etter en lang kjøretur fra Stavanger var sekken på ryggen rundt kl halv ett. Turen begynte fra sørenden av Nedre Sandvatn opp på Søre Tinden (1564 moh). Oppstigningen fra vannet var relativt bratt og med mye snø. I følge en lokalkjent hadde ikke snømengden vært så stor på denne tiden siden 2001. Fra toppen var en fantastisk utsikt over den enorme Berdalsbotnen, Kyrkjenuten på andre siden og den langstrakte Folgefonna i bakgrunnen mot nord, og Skaulen langt mot sør. Her møtte vi turens eneste andre mennesker, da det går merket turistforeningssti fra Breiborg.

Nedre Sandvatn
Videre gikk turen nordover ryggen av Søre Tinden og deretter opp på Inste Tinden (1527 moh). Sørhellingene var behagelig nok mindre snøfulle der de nordvendte var så å si totalt dekket av snø. I følge kartet var deler avtoppene alltid dekket med snø/is. Fra Inste Tinden var utsikten like nydelig i strålende sol med en enda breiere utsikt over Folgefonna og mer nærliggende, Berdalsheia og Sandvassheia.

Utsikt mot sør
 Nordover fulgte vi igjen ryggen ned til høyden mellom Berdalsbotnen og Sandvassbotnen, for så å klatre opp til det høyeste punktet på Berdalsheia (1353 moh). Med utsikt over de delvis islagte Dyrskarvatna (som forøvrig fylkesgrensen deler på midten) plukket vi oss ut en fin teltplass fra toppen og la oss til for natten ved bredden av noen småvann et par høydekurver over Dyrskarvatna til en nydelig solnedgang.


Mye snø
Neste morgen lot vi teltet stå og tok en avstikker oppom den helt snøhvite Kyrkjenuten (1602 moh) og fikk turens nydeligste utsikt over den lange Slettedalen, Slettedalsbotnen, Folgefonna og så å si alle andre fjell i mils omkrets. Etter Henting av telt og sekker gikk turen videre øst over Sandvassheia og ned i Sandvassbotnen til Øvra Sandvatn. En litt     stabasiøs elvevading/kryssing senere kom vi inn på en noe igjengrodd turistforeningssti som førte oss sørover langs vannet til den mer brukte DNT stien langs Nedra Sandvatn som tok oss resten av veien tilbake til startpunktet.

Morgenutsikt mot Folgefonna
En fantastisk tur og område jeg kan anbefale på det varmeste til alle. Kyrkjenuten og Instetidnen samt områdene mellom de to kan nok allikevel være enklere å forsere vinterstid, da snøen jevner ut alle kløftene som går på tvers av detningen man beveger seg i og kan gjør all "klatringen" litt slitsom i lengden. Veien til Nedre Sandvatn er desverre stengt vinterstid så turen må da gå fra Seljestad. Kommer garantert tilbake til dette relativt urørte hjørnet av Rogaland både vinter og sommerstid i fremtiden!
Nordsiden av Søretinden
Inste Tinden
Skaulen i det fjerne
Folgefonna
Kyrkjenuten fra Inste Tinden
Dyrskarvatna og Berdalsbotnen
Dyrskarvatna og Folgefonna
Søre Tinden
Inste Tinden
Utsikt fra teltplass til Kyrkjenuten

3 kommentarer:

 1. Flott rapport og flotte bilder fra området jeg besøkte i slutten av juli. Snørikt område ja! :)

  SvarSlett
 2. Fantastisk blogg! Å finne gode naturblogger gjør meg kjempeglad:)))

  Suverent!!!

  :)

  SvarSlett
 3. Takktakk! Alltid kjekt med lesere :)

  SvarSlett