onsdag 25. januar 2012

Produkttest: Paris Expedition Pulk


m/ fjellpulken std. drag og expedition sele:


 • Pris: 649,- bare pulk, eller 899,- med bag/pose ( www.sportsnett.no )
 • Vekt: 2,2 kg
 • Lengde: 150 cm (ca.)
 • Innvendig bredde: 40 cm
 • Materiale: Plast
 • Anbefales: JA
 • Positivt: Lett, billig, robust, generelt gode egenskaper i de fleste forhold
 • Negativt: Kan grave litt mye i dyp nysnø, sklir litt fort ut om man krysser en hellingGikk nylig til innkjøp av en Paris Expedition Sled og kombinerte denne med drag og sele fra Fjellpulken. Ved første øyekast kan dette se ut som en billig og relativt enkel løsning som kanskje ikke duger i praksis. Ja den er billig, ja den er enkel, men den duger som bare det.

Pulken er laget til et stort stykke hardplast. Den er formet til med ophøyde meier på undersiden for bedre gli og styring. Sett i forhold til glassfiberpulker fra foreksempel Fjellpulken er Paris mye mer robust. Den tåler med andre ord et trøkk og kan trygt trekkes over avblåste og steinete strekk uten å tenke på særlig til skader.

På hardt føre eller i grei mengde nysnø flyter og glir pulken veldig bra. I virkelig dyp og lett snø har den desverre en tendens til å grave dypere enn foreksempel Fjellpulken. Den søker rett å slett ikke opp over snøen på samme måte. I lengden kan det bli tungt, men dette er altså i forhold der å trekke pulk uansett et slitsomt. Dette kan forbedres en god del ved å pakke det tygste lengre bak i pulken.

Stabiliteten er også god på det aller meste av føre. Man kan generelt sett gå uten å tenke stort over hvordan det står til bak deg. Om man går på tvers av bakker med en del helling føles det allikevel som den krenger(dette er normalt med mange pulker) litt mye og sklir litt fort ut til siden om føret er hardt i tillegg. Sjansen for krenginger og velt kan minskes ved igjen å pakke riktig. Tyngste skal lengst ned mot bunnen for lavt tyngdepunkt.

For å gjøre pulken klar til bruk kreves det litt mer arbeid enn med andre mer komplette modeller. Den leveres vanligvis kun som brett uten drag, stropper, pakkpose/bag osv. Jeg valgte å kjøpe min gjennom sportsnett.no der de selger et spesialtilpasset trekk til akkurat denne pulken. Her kan man velge mellom en stor som fyller hele eller to mindre. Fire stropper for stramming og komprimering av baggen er veldig praktisk og den fungerer supert. I tillegg tar man 4-5mm tau og trer opp og ned gjennom de ferdige hullene rundt pulken. Du sitter da igjen med tre løkker på hver side. Med tre bilstrikker mellom løkkene på hver sin side sitter da innholdet og pakkposen/baggen som støpt. Ettersom pulken er så billig kan man til og med bruke to pulker på rad eller legge den ene over som lokk om børen virkelig er stor.


Det siste er feste av drag. Her bruker jeg en enkel smal stropp fra Sea to Summit som tåler mye. Opp gjennom det ene ferdig forsterkede hullet forran, over draget, tilbake gjennom hullet, bort til neste hull og gjenntar det samme der. Så strammer man bare til stroppen på undersiden av kanten forran og du er klar for tur. Også veldig lett å løsne om man vil skifte til taudrag eller minske spenningen under transport, eller når den skal pakkes sammen med pulken inn i bilen.

Paris er et billig, robust og praktisk alternativ til de dyrere glasfiberpulkene. I noen forhold merker man forskjellen, men ikke om man ser på det store bildet. Pulken er brukt av mange ekspedisjoner til foreksempel Sydpolen eller gjennom skruisen til Nordpolen. Prisen er tatt fra sportsnett.no og ligger på den nette sum av kr 649,- for bare pulk, eller kr 899,- inkludert pakkpose/bag. Drag og sele kommer i tillegg.

6 kommentarer:

 1. Hei Villmarking ;-)

  Veldig informativt blog. Har du kanskje bilder og beskrivelse av hvordan du har festet drag til selve pulken? Jeg har nettopp kjøpt meg denne pulken (har stått på ønskelista en stund) og er interessert i hvordan du har ordnet dette.
  Takk på forhånd! Jaap

  SvarSlett
 2. Hallo Jaap!

  Pulken ligger for tiden i Stavanger, og jeg i Kristiansand. Kan legge ut en beskrivelse med bilder når den hentes ned hit til vinteren. Om du helst vil ha en mer detaljert forklaring før den tid, kan jeg alltids gjøre et forsøk på å tegne en "guide" å legge ut eller sende til deg. Det får du velge ;)

  SvarSlett
 3. Hei,
  Vil det være praktisk å bruke pulken i kombinasjon med sekk? Vurdere å skaffe meg en slik pulk, men i bratte oppstigninger og nedstigninger kan det jo bli noen utfordringer med pulk. Tenker da at sekken ligger på pulken, og at jeg tar opp sekk på rygg i vansklig terreng som vi jo har endel av dette landet.

  SvarSlett
 4. Hei Preben.
  Løsningen du tenker på her fungerer utrolig bra og er en jeg har brukt flere ganger. Nok en positiv side med en så lett og enkel pulk. Som du har man bare sekken liggende i pulken allerede stroppet fast, så er det bare å slenge sekk og pulk rett på ryggen i bratte stigninger. Hvordan du har festet draget (om du bruker fast drag) kan gjøre ting lettere og vanskeligere. Mine fester med stropper gjør det enkelt å løsne festet nok til at draget foldes sammen på undersiden av pulken og trenger dermed ikke løsnes helt. Alt du trenger da er en bilstrikk rundt undersiden til å holde draget sammenfoldet.

  SvarSlett
 5. Hei fra Danamrk
  Kan man montere en Fjellpulken Standard Pulkdrag på denne pulk?
  Hvordan har du gjort?
  http://www.sportsnett.no/s/p.aspx?pid=1749&cid=512

  Thomas//Danmark

  SvarSlett
 6. Hei Thomas.
  Det kan du fint gjøre ja. Bruker ekspedisjonsdraget til fjellpulken selv.
  Det er flere måter du kan velge å feste draget. Om man vil legge litt ekstra arbeid i det kan du montere et par slike ( http://fjellpulken.no/tilbeh/art-910-dragfeste-m-reim-par.html ) på pulken med noen bolter. Bruk da gjerne en en avstivende plate på underside og eventuelt oversiden av der du bolter gjennom.

  Ellers kan du bruke en enklere løsning med en tynn reim som tåler mye. Her bruker jeg en enkel smal stropp fra Sea to Summit som tåler mye. Opp gjennom det ene ferdig forsterkede hullet forran, over draget, tilbake gjennom hullet, bort til neste hull og gjenntar det samme der. Så strammer man bare til stroppen på undersiden av kanten forran og du er klar for tur.
  Lykke til!

  SvarSlett