tirsdag 31. januar 2012

Tørking av kjøtt

Når man skal legge ut på lengre turer kan sekken fort bli tung pga mat. På vinteren kan man fort pakke med seg litt ekstra godsaker om man trekker pulk. De lave temperaturene sørger også for at det meste av mat kan holde seg også på lengre turer. Sommeren derimot er ofte der de fleste treffer på problemer.

Et enkelt alternativ som mange bruker er ferdig frysetørket mat i form av foreksempel Real Turmat. Veier lite, inneholder mye av det kroppen trenger og er enkelt. I lengden kan allikevel dette alternativet både bli kjedelig og dyrt. Lærer man å tørke sitt eget kjøtt derimot er mulighetene mye større.

Å tørke eget kjøtt er enkelt. Strimlet kjøtt hives rett på bakepapir i langpannen i ovnen. (Kan settes inn med salt, pepper eller noe saus om man vil tilsette smak) Ovnen settes på 50 grader og står mellom 8-10 timer med døren litt på gløtt. Kjøttet er ferdig når det er litt sprøtt og fuktigheten er borte. Det er enda rått, men tørket. Kjøttdeig kan tørkes på samme måte men kan kreve lengre tid i ovnen med litt mer varme og ofte en veldig rask oppsteking i panne på forhånd. Dette pga det er tilsatt mye vann i mange varianter. Stek det fort i pannen bare til vannet trekker seg ut, flytt det så over i ovnen. Husk at kjøttet ikke skal varmebehandles, men tørkes, så ikke stek lenge.

Kjøttet pakkes så i plastposer man presser all luft ut av og knytter igjen. Del opp i porsjonspakninger så man slipper åpning og lukking som minsker holdbarheten. Er man VIRKELIG seriøst kan det såklart vakumpakkes om man har mulighet, men ikke nødvendig. Hvor lenge kjøttet holder seg varierer fra typen kjøtt, men er det pakket skikkelig og lukket har det veldig lang holdbarhet. Trenger heller ikke tenke på at det skal oppbevares kaldt og det veier lite.

4 kommentarer:

 1. Finfin oppskrift på dette! Sist jeg gjorde noe tilsvarende var før en Svalbardtur for mange år siden. Da tørket vi også ulike grønnsaker på samme måte mener jeg å huske.

  :)

  SvarSlett
 2. Har faktisk ikke kommet på å tørke grønnsaker, men det er jo genialt for å få litt variasjon og annen næring. Da har jeg noe nytt å prøve til neste tur!

  SvarSlett
 3. Selv tørker jeg frukt, grønnsaker og kjøtt. Holdbarheten på maten blir nærmest evigvarende (med rett pakking og oppbevaring). Men jeg bruker en dehydrator.

  SvarSlett
 4. Herlig med så fine tips. Tusen takk folkens, dette kommer til nytte :)

  SvarSlett