tirsdag 14. februar 2012

Produkttest: Helsport Fjellheimen 85L M • Veil. pris: kr 2395,-
 • Vekt: 2,8 kg
 • Volum: 85L (kommer også i 65L)
 • Rygglengde: Medium 45 - 51cm (kommer i mindre i 65L)
 • Anbefales: JA
 • Farge: Grønn eller Rød


Jeg hadde lenge gått å vurdert kjøp av ny sekk før sommeren 2011. Min gamle fra Bergans (ikke et vondt ord om dem) var både litt i tygste laget med tanke på egenvekt, og ganske så utslitt. Jeg endte på Fjellheimen 85L fra Helsport.

Sekken er relativt lett med sine 2,8kg. Dette var et stort pluss, men aller mest var jeg interessert i å prøve Helsports nye bæresystem Link®. Bæresystemet var en virkelig positiv opplevelse og jeg kjente virkelig følelsen av at sekken ble veldig mye lettere når jeg fikk den på ryggen etter det tunge løftet opp fra bakken. Justeringer av rygglengde er veldig enkel som fører til en perfekt "fit" til ryggen. Selve formen på sekken langs ryggen følger godt inn i svaien ved korsryggen og overfører dermed endel vekt vekk fra hofter og skuldre og legger den i "sweet spot". Denne forbedringen er noe av det jeg likte best med sekken!

Hoftebeltet fungerer bra og blir godt smalere forran, noe som hindrer følelsen av at man løfter på beltet i bratte stigninger. Bruker bukser med høyt liv (Fjellreven Vidda) og har dermed ikke problemer med at hoftebeltet gnager eller flytter på beltet (kan anbefales). Etter lange turer med relativt tung sekk følte jeg fortsatt god blodsirkulasjon til bein og fri bevegelighet. Det eneste jeg kan peke en finger på med tanke på bæresystemet er at skulderstroppene godt kunne vært litt tykkere. Min tyngste vekt på sekken til nå har vært rett over 28kg og vil si grensen går ca der. Ellers sitter sekken som støpt til ryggen og gir god bevegelighet så du kan fokusere på hvor du går, ikke at sekken slenger deg rundt.

Når det kommer til tekniske detaljer og festemuligheter er sekken rikelig utstyrt. Den er klargjort for drikkesystem og har godt med festemuligheter på utsiden. Jeg har gått med telt på undersiden og liggeunderlag vertikalt. Stropper til festet under sekken må kjøpes separat så jeg har brukt en litt hjemmelaget løsning. Fiskestang osv er enkelt å feste langs siden. Feste til foreksempel isøks forran og mulighet til å åpne fra framsiden med lang vertikal glidelås. Nederst på den ene siden er en lomme til drikkeflaske og en lomme med glidelås til litt snacks på andre siden. Begge vendt mot bæreren for enkel tilgang når du går. Topplokket er passe stort men mangler mulighet til å åpne fra fremsiden av sekken (greit om man går flere og skal ha noe i lokket hentet av en venn). En "festeloop" til gps, kamerabag osv på hver skulderreim.Alt i alt er jeg veldig fornøyd med denne sekken og kan varmt anbefale den til brukere som går aktivt i fjellet og vil ha en lett sekk med godt bæresystem. 85L er for meg nok til å forsvinne fra folk over lange perioder så lenge man pakker smart.

6 kommentarer:

 1. Virker som vi er ganske så samstemte om den sekken :)

  SvarSlett
 2. Har Helsport noen anbefalt vekt og maks vekt for sekken?

  SvarSlett
 3. @Bjarne: Leste testen din nå.. kan se ut som vi er ganske enige ja :p

  @Tor Magnus: Nei har ikke funnet noe på hjemmesiden deres. For meg går grensen mellom 25 og 30kg med de skulder stroppene som er på denne sekken.. opp t.o.m den vekten er den super. Skal du bære tyngre og vil ha Link bæresystemet har du jo Helsport Spitsbergen..

  Helsport er veldig flinke å svare på spørsmål, så du kan bare spør dem på facebook siden deres og de svarer fort :)

  SvarSlett
 4. The Helsport is an option that’s new to us and worthy of mention – and not just because of the cool Norse mythological reference.

  SvarSlett
 5. Foruten forskjellen i størrelse, hvordan er Spitsbergen sammenlignet med Fjellheimen?

  SvarSlett
  Svar
  1. Hei Håvard.
   Sekkene har samme bæresystem, så vektfordelingen og eventuelt punkter som presser (alle kropper er jo forskjellige) er ganske like. Spitsbergen er ellers noe mer polstret på skulderreimene for tyngre bør. Utenom bæresystemet har vel Spitsbergen noe mer muligheter og løsninger for forskjellig type pakking, med for eksempel sidelommer på utsiden av sekken, noe jeg inni mellom savner på Fjellheimen. På ryggen føles de to sekkene ganske like ut, ser man bort fra at Spitsbergen trygt kan pakkes tyngre.

   Slett